Brent
WTI
kz
kz ru
Астана
Астана
Алматы
Ақтау
Ақтөбе
Атырау
Қарағанды
Көкшетау
Қостанай
Қызылорда
Павлодар
Семей
Петропавл
Талдықорған
Тараз
Шымкент
Орал
Өскемен
CNY
MNT
KGS
UZS
TRY
Сіздің өтінішіңіз сәтті жіберілді, Рақмет!
Жаңалықтар
Ыстық күндерде тамақтан уланудан қалай  сақтануға болады?
Жаңалықтар

Ыстық күндерде тамақтан уланудан қалай сақтануға болады?

08.06.2023
5 мин
0
868

Жадзың ыстық күндері басталды, демек тамақтың тез бұзылатын уақыты. Ал өзіңізді және отбасыңызды тамақтан уланудан қалай сақтауға болады? Денсаулық сақтау министрлігі тамақтан уланудың алдын алу жолдарын айтты, деп хабарлайды Dauletten.kz.

Денсаулық сақтау министрлігінің мәліметіне сүйенсек, егер мынадай үш ережені ұстанатын болсаңыз, өзіңізді және айналаңыздағы адамдарды жазда тамақтан уланудан қорғауға болады:

ГИГИЕНА ҚАҒИДАЛАРЫН САҚТАҢЫЗ:

  • көшеден үйге келгеннен кейін, тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз;
  • көкөністерді, жемістерді, жидектер мен шөптерді ағын судың астында, ал кішкентай балалар үшін қайнаған сумен жуыңыз;
  • ыстық және суық тағамдарды дайындаған кезде үйдегі гигиена ережелерін, жарамдылық мерзімдерін және азық-түлікті, әсіресе тез бұзылатын тағамдарды сақтау шарттарын сақтаңыз; шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау керек;
  • шикі өнімдерді өңдеу үшін инфекциялық  аурулардың алдын алу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын пайдалану қажет.

ТАМАҚ ПІСІРУ ҚАУІПСІЗДІГІН САҚТАҢЫЗ:

  • егер сіз өзіңізді жайсыз сезінсеңіз, дене қызуы, нәжістің бұзылуы, жүрек айнуы, іштің ауыруы болса, қонақтар мен отбасыларға тамақ дайындамаңыз;
  • жаңа піскен тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластырмаңыз;
  • тағамдарды мұқият қуырыңыз және бумен пісіріңіз, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдері;
  • қалған тағамдарды бір күннен артық сақтамаңыз, әсіресе салаттар мен туралған ет өнімдері;
  • торттарды, кремі бар торттарды тоңазытқышта сақтаңыз.

ТАМАҚ САТЫП АЛҒАНДА АБАЙ БОЛЫҢЫЗ:

  • тағамды дайындауды тексеретін жерден сатып алыңыз, әсіресе ет пен балыққа қатысты.
  • өнімнің жарамдылық және дайындау мерзімін мұқият оқып шығыңыз, өнімнің сапасын көзбен және иіспен тексеріңіз. Шіріген және көгерген тағамдарды, әсіресе қара көгеруден зардап шеккен тағамдарды жеуге болмайды.
  • балаларды тамақтандыру үшін хош иістендіргіштері, хош иістендіргіштері, бояғыштары және басқа химиялық қоспалары бар өнімдерді пайдаланбаңыз;
  • қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу үшін пайдаланыңыз.

Жоғарыда аталған барлық ұсынымдарды орындау сізге жазда ғана емес, жылдың кез келген уақытында тамақтан уланудан аулақ болуға көмектеседі.

фото: gov.kz

Біздің телеграмға қош келдіңіз!
308
0 Пікір
                                                                    
Қазір желіде отырғандар
Человек
Көп оқылған мақалалар
  • тәулік
  • апта
  • ай
  • жыл