Товарные рынки | ||
BID | ASK | |
Brent | 0.00 | 0.00 |
Лайт | 0.00 | 0.00 |
Ағымдағы жылдың 22 қыркүйегінен бастап Еуразиялық экономикалық комиссия Кеңесінің 2022 жылғы 23 қыркүйектегі № 143 шешімі негізінде «Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» техникалық регламентіне елеулі өзгерістер күшіне енеді, деп хабарлайды Dauletten.kz Сауда және интеграция министрлігінің баспасөз қызметіне сілтеме жасап.
Бұл өзгерістер сүт өнімдерінің жоғары сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, сондай-ақ өндірушілерге өз өнімдерін таңбалау кезінде шығармашылық еркіндік беруге бағытталған.
«Негізгі өзгерістердің бірі сүт өнімдерінің орауышында өсімдік майларының болуы туралы ақпаратты міндетті түрде орналастыру болып табылады. Бұл талғампаз тұтынушыларға өнімді сатып алу туралы саналы шешім қабылдауға мүмкіндік береді», - деп атап өтті Қазақстан стандарттау және метрология институтының сарапшылары.
Сондай-ақ, балалар тағамы өнімдерін сәйкестендірудің физика-химиялық көрсеткіштері өзгерді. Күл мөлшерін нормалау алып тасталды және Д дәруменінің мөлшерінің шегі ұлғайтылды. Балалар тағамын өндірушілердің пікірінше, осы өзгерістер балалар тағамын өндіруді тұрақтандыруға және тұтынушыларды жоғары сапалы өнімдермен қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Жаңа түзетулер айран, сүзбе, таң және құрт сияқты ұлттық сүт өнімдерін оларды нарықта қолжетімді ете отырып, ескеретіндігін атап өту маңызды.
Регламентте құрамында 6%-ға дейін сүт майы бар «құрамында сүт бар балмұздақ» термині пайда болады, бұл тұтынушылар үшін көбірек таңдау мен ақпарат береді. Бұрын құжатта тек ММҮ 12%-бен «сүт майын алмастыратын балмұздақ» термині бекітілген.
Сонымен қатар, бұл өнімді байытуға мүмкіндік беретін қалпына келтірілген сүттің анықтамасы енгізіледі. «Концентрацияланған, қоюландырылған сүтті қайта өңдеу өнімі» санатын енгізу сарысуды қолдануды кеңейтуге және өнімді стандарттауды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.